19 December 2010

"Run" od 2007. do danas

Dobra pesma uvek pronađe svoj put, kažu vrsni poznavaoci muzike. No, u današnje vreme čini se da su prioriteti pomešani, pa Vam uspeh u muzičkoj industriji ne može garantovati ni ime, ni mašinerija iza vas, pa čak ni kvalitetna pesma. Ipak, neke pesme pronađu put do publike na razne načine. Takva je priča i sa pesmom "Run".

"Run" je pesma benda Snow Patrol, koji je 2004. godine pesmu objavio kao singl. Pesma je bila uspešna u Velikoj Britaniji, dok u svetu nije zabeležila veći uspeh. Krajem oktobra 2007. godine, Liona je izvela obradu ove pesme u BBC-evoj emisiji "Live Lounge", u delu emisije u kojoj gosti izvode jednu svoju pesmu i jednu obradu po izboru. Voditeljka emisije Džo Vajli je rekla da je to najuspešnija obrada ikada izvedena u njenoj emisiji, a ispričala je i da je deo publike plakao tokom Lioninog izvođenja. Pesma je, kao i uvek, bila snimljena u toj uživo varijanti, a samo dan kasnije BBC Radio 1 je primio preko osam hiljada zahteva da puste tu pesmu. Rezultat toga je da je pesma uvrštena u "A-listu".

Zbog velike popularnosti, pesma je snimljena za re-izdanje debi albuma Lione pod nazivom "Spirit: Deluxe Edition". Veruje se da je menadžment želeo da ogromnu popularnost te pesme iskoristi kako bi skrenuo prodaju ka albumu, a ne ka pesmi, izdajući je kao singl, što je i uspelo, pošto se album vratio na prvo mesto britanske liste. Liona je pesmu izvela u "X faktoru" 15. novembra 2008. godine, a zbog velikog pritiska fanova i ogromnog uspeha, pesma je dve nedelje kasnije, van prvobitnih planova, objavljena i kao singl. "Run" je odmah po izlasku izbio na prvo mesto, a iste pozicije ostvario je i u Irskoj i Austriji, dok je u Evropi stigao do 6. pozicije.

Pesma je postala, uz "Bleeding Love", verovatno najčešći izbor Lione prilikom odabira pesama sa kojima je nastupala, što na televiziji i radiju, što na ostalim događajima na kojima je pevala.

Nakon svega ovoga, pitate se zbog čega, dve godine kasnije, pišem ovaj tekst. Pišem ga zbog toga što je Run ponovo našao svoje mesto. Po izdavanju, decembra 2008. godine, "Run" je najbolju poziciju u Nemačkoj imao na 18. mestu. U suštini, pesma je imala solidan uspeh, ali nije propraćena sa velikim bumom, kao što je bio slučaj u Velikoj Britaniji.

Međutim, skoro dve godine kasnije, u oktobru ove godine, na audiciji za rijaliti šou "Supertalent", prijavio se simpatični takmičar, Andrea Renzulo, koji je otpevao pesmu "Run". Odmah nakon toga, pesma je na iTunes listama u Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu i Švajcarskoj upala u top10. To je nagovestilo da bi pesma mogla ponovo da uđe na top liste u tim zemljama. Rezultat je da je pesma ušla na nemačku zvaničnu listu singlova na 9. mesto, a u Švajcarskoj na 14. To je bio neverovatan uspeh kada se uzme u obzir, podsećamo Vas, da je pesma izdata dve godine ranije i da je bila izdata kao singl u ovim zemljama.

Liona u spotu za pesmu "Run"
No, priča se ne završava tu. U istom šou, na audiciji, pesmu je pevala još jedna takmičarka, Ramona Fotner. Očekivano je bilo da pesma ponovo popravi svoje pozicije, ali ono što je usledilo prevazišlo je i najoptimističnija očekivanja. Na narednoj listi, "Run" se našao na 3. mestu u Nemačkoj (novi rekord), a na 7. mestu u Švajcarskoj.

Analizirajući uspeh u to vreme, gledalo se na ovaj fenomen kao na još jedan neverovatan dokaz kako rijaliti emisije poput ove mogu da utiču na top liste. Uostalom, par nedelja pre ovoga dogodila se ista stvar sa ovom pesmom. Suprotno očekivanjima, pesma prosto odbija da ode iz vrha top liste u Nemačkoj. Nakon 3. pozicije, koja je najbolja, pesma je u naredne četiri nedelje ostvarivala plasmane 7-10-13-14, dakle bila je u opadanju. Još jednom, pak, svi su iznenađeni kada su videli da je pesma nakon 14. mesta skočila na 11, a na novoj listi, objavljenoj ovog petka, pesma je ponovo ušla u top10 i našla se na 8. mestu.

Situacija u Švajcarskoj i Austriji nije bila toliko uspešna kao u Nemačkoj, ali je to i razumljivo, pošto je pesma po izlasku (2008. godine) došla do 2. mesta u Švajcarskoj i tri nedelje provela na 1. mestu u Austriji (sedam nedelja u top pet). Međutim, dve godine kasnije, kao rezultat popularnosti u Nemačkoj, uspela je da se popne do 7. mesta u Švajcarskoj i 13. u Austriji. Trenutno je 18. u Švajcarskoj, a 28. u Austriji.

Kao što sam već rekao na početku, pesma uvek pronađe put, pa makar i kroz obrade drugih u rijaliti talent šou. Šta će biti dalje sa pesmom ostaje nam da vidimo, pogotovo pošto je ponovo izvedena, ovog puta u uživo emisiji.

No comments:

Post a Comment