Biografija

Liona Luiz Luis (Leona Louise Lewis) je rođena 3. aprila 1985. godine u Londonu. Od malih nogu je pokazivala veliki talenat za muziku, pa su je roditelji upisali u muzičku školu, gde je naučila da svira klavir i gitaru. U početku je pohađala časove klasičnog pevanja, a kasnije je prešla na bluz i džez pevanje. Sa 17 godina napustila je muzičku školu i promenila više poslova kako bi uspela da finansira snimanje demo albuma. Demo album “Twilight” snimila je pod produkcijskom kućom “Spiral Music”, a činile su ga pesme koje ona sama napisala i komponovala. Pošto iza sebe nije imala menadžment, već je radila sama, nije uspela da potpiše ugovor za snimanje albuma. Nakon toga je snimila još nekoliko demo snimaka pod UEG Entertainmant (što je kasniije ova produkcija iskoristila i izdala snimke kao album, nakon što je postala poznata). Razočarana neuspesima u pokušaju da izda album, Liona je čak razmatrala mogućnost i da odustane od muzičke karijere i da krene na univerzitet, ali ju je dečko ubedio da se prijavi za “X faktor” (2006.), šou u kome se takmiče muzički talenti.

Lionin nastup u X faktoru 2006. godine

Već na prvoj audiciji, Liona je ostavila snažan utisak na sudije, pred kojima je pevala “Over the Rainbow”. Liona je uspela da prođe nekoliko krugova audicija koje ovaj šou ima i da uđe u top12, koji nastupaju u uživo emisijama. Nedelju za nedeljom, Liona je gradila bazu fanova u Velikoj Britaniji, koji su bili oduševljeni njenom ličnošću, ali još više njenim glasom. Sudije su u svim emisijama Lioni davali najbolje komentare, nazivajući je “budućom” Marajom Keri, Vitni Hjuston, Selin Dion. Najbolje komentare davao joj je i Sajmon Kauel, koji je postao poznat kao sudija “Idola”, koji je bez dlake najeziku. On je u 3. serijalu X faktora bio i Leonin mentor. Tokom celog serijala bila je izraziti favorit i na kraju je bila pobednik. Odmah nakon pobede, pušten je u prodaju pobednički singl “A Moment Like This”, obrada pesme Keli Klarkson. Za trideset minuta, pesma je skinuta sa interneta u 50.000 primeraka, a 24. decembra 2006. godine pesma je bila na 1. mestu britanskih singlova, pošto je prodata u više od 570 hiljada primeraka.

Februara 2007. godine, Liona je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom “J records” u SAD, pod vođstvom Klajva Dejvisa. Ugovor je potpisan za pet albuma, vrednosti 10 miliona dolara. Debitantski album “Spirit” izašao je novembra 2007. godine. Sniman je u Londonu, Majamiju, Los Anđelesu, Njujorku i Atlanti, a u njegovom stvaranju su učestvovali mnogi producenti i tekstopisci, kao što su Rajan Teder (OneRepublic), Dalas Ostin, Volter Salam Remi, Stiv Mek, Stargejt, Ni-Jo (Ne-Yo), Ejkon (Akon).

"Spirit Deluxe" Photo Shoot

Album je debitovao na listama u Velikoj Britaniji i Irskoj na 1. mestu, postavivši rekorde u prodaji u obe zemlje. U svetu je izdat početkom 2008. godine i došao je do 1. mesta u Novom Zelandu, Australiji, Austriji, Nemačkoj, Južnoafričkoj Republici i Švajcarskoj. U SAD je izbačen u aprilu 2008. godine i odmah izbio na 1. mesto Bilbord top200 albuma. Album je do sada prodat u preko 6.5 miliona primeraka, a u Velikoj Britaniji ima devetostruko platinumsko izdanje.

Uvodni singl albuma “Spirit” je pesma “Bleeding Love”, koja je izdata oktobra 2007. godine u Velikoj Britaniji, gde je odmah došla na vrh lista. Singl je u SAD izdat u februaru 2008. godine,gde je takođe došao na vrh liste najboljih singlova. Singl je bio najbolji i u devet drugih zemalja.

Ostali singlovi sa albuma “Spirit” albuma su “Better In Time/Footprints In the Sand”, “Forgive Me”, “Run” i “I Will Be”.

Nakon ogromnog uspeha sa prvim albumom i njegove promocije, Liona je počela rad na drugom studijskom albumu. Na albumu su radili Rajan Teder, Džastin Timberlejk, Maks Martin, Amtor Brigison, Kevin Rudolf i Džon Šenks, između ostalih. Album “Echo” sniman je devet meseci u Los Anđelesu. Album je došao na 1. mesto u Velikoj Britaniji, a beleži i top10 rezultate u Irskoj (2.), Švajcarskoj (3.) i Austriji (8.). U SAD je došao do 13. pozicije Bilbordove top200 liste.

"Echo" Photo Shoot

Uvodni singl albuma je pesma “Happy”, koju je pisala Liona Luis sa Tederom i Bogartom. Singl je izbačen sredinom novembra 2009. godine, a premijerno je izveden u emisiji “America’s Got Talent”. Singl je ušao u top10 u pet zemalja, uključujući i Veliku Britaniju i Austriju, gde je došao do 2. mesta, kao i Irsku i Nemačku, gde je došao do 3. pozicije. Na evropskoj listi najboljih singlova, “Happy” je došao do 3. pozicije.

Drugi singl sa albuma bio je singl “I Got You”, objavljen 21. februara. Singl, međutim, nije napravio očekivani uspeh. Iako je pušten na radio stanice u decembru, singl nije objavljen u SAD, a za to je, sudeći po glasinama, odgovoran sukob na relaciji Syco Music - J Records, odnosno Lioninih izdavačkih kuća u Evropi i SAD. Nedugo pošto je najavljen singl "I Got You", izdata je i pesma "I See You", kao naslovna numera za film "Avatar", a koju je izvela Liona. To je unelo dodatnu zbrku u celu priču. Da stvari budu još nejasnije, pesma je objavljena isključivo kao deo sandtreka, ali ne i kao singl

Nakon izostalog uspeha drugog singla, Liona je u par intervjua stavila do znanja da se sav fokus od albuma okreće ka prvoj turneji u karijeri. "Labyrinth Tour" bilo je ime prve turneje britanske dive, koja je obuhvatila 20 koncerata na prostoru Velike Britanije od 28. maja do 6. jula. Nakon završetka te turneje, objavljeno je da će Liona biti podrška Kristini Agileri na njenoj "Bionic" turneji po SAD, ali je ta turneja ubrzo otkazana, a daljih planova za SAD nije bilo. Umesto toga, Syco je objavio da će koncert iz O2 arene u Londonu od 18. juna biti objavljen kao DVD i to u standardnoj varijanti sa bonus CD-om sa deset pesama i kao blue-ray pakovanje. Objavljen je 29. novembra u Velikoj Britaniji, a tokom decembra i širom sveta.

Labyrinth Tour - jun 2010.

Britanska štampa je nekoliko meseci po završetku turneje prenela da Liona Luis više nije u vezi sa Luom Al Čamom, sa kojim je bila u vezi deset godina. Do raskida je došlo u sred turneje zbog zategnutih odnosa uzrokovanih rastavljenošću para zbog karijera. Liona je trenutno u vezi sa Denisom Jauhom, koji je bio deo njenog tima igrača tokom "Labyrinth" turneje.

Nakon turneje, Liona je počela rad na trećem studijskom albumu. Krajem novembra 2010. godine najavila je da bi album trebalo da izađe na leto, a da bi prvi singl mogao da se očekuje u aprilu. Izlazak je, međutim, pomeren za jesen, a prvi singl je doživeo radio premijeru 15. jula na BBC Radio1. Radilo se o pesmi "Collide", koja je izdata 4. septembra. Izdavanje singla je pratio skandal zbog nerazjašnjenih autorskih prava. Pesma je pravljena na bazi instrumentala švedskog DJ-a Avicii, koji je tvrdio da Lionina izdavačka kuća nema dozvolu za njegovo korišćenje. Spor je otišao i pred sud, gde je prvo ročište odloženo, da bi nedugo potom bilo postignuto vansudsko poravnanje, a pesma je potpisana kao "Leona Lewis/Avicii - Collide". Prilikom izbacivanja singla, objavljeno je i ime trećeg albuma - "Glassheart", po istoimenoj pesmi, koju je producirao Rajan Teder, a koju je premijerno izvela prilikom nastupa u londonskom klubu G.A.Y.

Krajem septembra 2011. došlo je do odlaganja izdavanja albuma. Liona je objasnila da je sakupila određen broj pesama "u koje je zaljubljena i da zna da ima još u sebi". Zbog toga je izlazak albuma pomeren za kraj marta 2012. godine. Jedan od razloga za odlaganje izdavanja albuma je i početak saradnje sa producentom Frejžerom T. Smitom, sa kojim je prvi put sarađivala u septembru 2011, dva meseca pred prvobitno planirani izazak albuma. U decembru 2011. Liona je izbacila EP sa tri pesme pod nazivom "Hurt" kao poklon fanovima pred praznike. U seriji intervjua, objasnila je da je na taj način želela da se zahvali fanovima na podršci i da im se oduži zbog toga što će morati da čekaju na album duže od planiranog.

Krajem avgusta 2012. godine, BBC Radio 1 je premijerno pustio novi singl "Trouble", koji je zvanično izašao 7. oktobra. Radi se o singlu, koji je urađen u saradnji sa Emeli Sande i Noti Bojom (Nauthty Boy). Neposredno pre izlaska singla, Liona je bila gostujući sudija u britanskoj verziji "X faktora". Singl je poslat radio stanicama u dve verzije, prva, solo verzija, poslata je radio "adult contemporary" stanicama, dok je druga, verzija sa Childish Gambinom, poslata mejnstrim i urbanim radio stanicama. Singl je debitovao na 7. mestu britanske top liste. Album "Glassheart" izašao je nedelju dana kasnije, 15. oktobra. Prethodno je objavljeno da je izvršni producent celog albuma Frejžer T. Smit. Album je debitovao na 3. mestu britanske top liste albuma. Tokom novembra 2012. godine, album je izbačen širom Evrope, ali nije zabeležio naročito dobre rezultate, uglavnom zbog odusustva promocije. Drugi singl sa albuma "Glassheart" je prvobitno trebalo da bude "Fireflies", ali je svega par nedelja nakon objave i slanja radio stanicama zamenjen pesmom "Lovebird". Pesma je kao prvi singl sa albuma izbačena i u nekim Evropskim zemljama (Španija, Italija, Portugalija). Singl je u UK izašao 10. decembra, ali usled izostatka podrške britanskih radio stanica, nije uspeo da čartuje u top100.
"Fabulous Magazine" photo shoot, oktobar 2012.

Sredinom decembra, Liona je nastupala u španskoj i nemačkoj verziji rijaliti šoua "The Voice" i tom prilikom je promovisala svoje singlove i novi album. U Španiji je pevala "Lovebird", a u Nemačkoj "Trouble", koji je istog dana kada je nastupala, 14. decembra, zvanično pušten u prodaju u Nemačkoj, Austriji i Luksemburgu. Datum izlaska "Glassheart" albuma na tim tržištima je 18. januar 2013. godine.

U 2013. godini Lionu očekuje turneja, koja će početi sredinom aprila u Nemačkoj, gde će imati pet nastupa, potom jedan u Švajcarskoj, a nakon toga će nastupati širom UK. Očekuje se da će tokom 2013. album biti izdat i u SAD.