10 January 2011

Lionina 2010. godina

Početak nove godine uvek je trenutak da se podvuče crta i vidi šta smo u radili u prethodnoj. Shodno tome, u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na Lionin rad tokom 2010.

U 2010. godinu Liona je ušla sa završenom kampanjom za "Happy" i puštenim albumom u prodaju. Krajem 2009. objavljeno je da će drugi singl biti "I Got You", na iznenađenje mnogih, a tokom januara pesma je puštena na radio stanice u SAD. Iz neobjašnjivih razloga, pesma je povučena nekoliko nedelja kasnije, a nikakvih detalja o objavljivanju singla u SAD nije bilo. U februaru je izbačen singl širom Evrope, ali na SAD frontu je bilo zatišje. Kasnije smo, nezvanično, saznali da su Lionina izdavaška kuća u Evropi (Syco) i u SAD (J Records) vodili bitku oko odabira drugog singla, a na kraju je najviše štete pretrpela Liona, koja na kraju u SAD nije uopšte ni dobila drugi singl. 

Liona u šou "So You Think You Can Dance"
U celoj priči, malo je utešilo to što je Liona odabrana da peva naslovnu numeru za film "Avatar". Liona je u SAD nastupila u par emisija i otpevala pesmu, a potom se vratila u Veliku Britaniju, gde je promovisala singl "I Got You", koji se, na kraju, pokazao kao loš izbor. Singl je najbolju poziciju u Velikoj Britaniji ostvario tokom prve nedelje prodaje, kada je bio na 14. mestu, a po poslednjim informacijama koje imamo, prodat je u skromnih 115 hiljada primeraka.

Stvari nisu išle najbolje sa albumom, ali je pred Lionom bila turneja po Velikoj Britaniji i Irskoj, pa je sav fokus usmerila ka tome. Turneja je nazvala "Labyrinth", a sastojala se od dvadeset koncerata, zakazanih za period od 28. maja do 6. jula. Uvod za turneju bio je nastup na festivalu "Rock In Rio" u Lisabonu 23. maja, a to je bio njen tek drugi koncert u karijeri. Početkom "Labyrinth" turneje otkriveno je da će Liona biti podrška Kristini Agileri na Bionic turneji u SAD, ali je ta turneja ubrzo otkazana zbog loših rezultata albuma.
Verovatna kompenzacija, za haos koji je nastao između izdavačkih kuća i činjenice da je "Echo" promovisan sa samo jednim (u SAD) tj dva (Evropa) singla, bilo je objavljivanje DVD-a sa turneje. Koncert u Londonu od 18. juna je snimljen i najavljen kao DVD, čiji je izlazak zakazan za kraj novembra.

Odmah po završetku turneje, otkriveni su planovi za rad na novom albumu, pa je bilo jasno da je "Echo" era definitivno završena. Tokom leta, Liona se sastajala sa različitim producentima, kao što su dobro provereni Rajan Teder (One Republic) i Dalas Ostin. Jesen je protekla u iščekivanju DVD-a, a povremeno su dolazile informacije o Lioninom radu na demo snimcima sa još nekim producentima. 

DVD je propraćen minimalnim promocijama, koje su u svom vrhuncu uključivale reklamu na tv-u i u novinama. Nerazumljivo skromna promocija je, ipak, donela više nego solidne rezultate, pošto je DVD širom sveta, po poslednjim informacijama, prodat u preko 100 hiljada primeraka (što je za dvd jako dobra brojka). Za kraj godine, Liona je obradovala fanove četom uživo, gde je odgovarala na pitanja i dala informacije o novom albumu, najavivši ga za leto, a prvi singl na proleće. Usput je otkrila i da je snimila jedan demo sa Dejvidom Getom. 

Ako bismo profesionalnom planu tokom 2010. mogli da damo solidnu ocenu, na privatnom nivou stvari su bile znatno teže. Godinu je počela dočekom na štakama, pošto je povredila nogu nakon pada sa konja. Potom je, sredinom januara, bila u automobilu oko koga se zbivala pucnjava tj policijska potera za kriminalcima. Po završetku "Labyrinth" turneje, saznali smo da je okončala desetogodišnju vezu sa Lu Al Čamom da bi nekoliko meseci kasnije saznali da je u vezi sa Denisom Jaučom, jednim od igrača sa njene turneje.

Liona sa dečkom Denisom u Hamburgu
Dodajmo još i da je Liona tokom godine otpevala dve pesme za još dva saundtreka, duet sa Dženifer Hadson "Love Is Your Color" bio je deo drugog dela filma "Seks i grad", a pesma "I Know Who I Am" bila je deo muzičke podloge filma "For Colored Girls". Tokom proleća, snimila je i duet "Inaspettata" sa italijanskom zvezdom Biađijem Antonačijem, spot je objavljen krajem proleća, a tokom jeseni je zajedno sa njim otpevala tu pesmu u italijanskom šou "Io Canto". Treba pomenuti i uspeh pesme "Run" u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, koji je pokrenut kada je pesmu dvoje talentovanih takmičara pevalo na audicijama. Singl je u Nemačkoj došao do 3. pozicije na zvaničnoj listi singlova, a u Švajcarskoj na 7, a u Austriji na 13. mesto.

Da je moglo bolje, moglo je. Fanovi su od 2010. očekivali mnogo više, budući da je album Echo od njih dočekan sa velikim oduševljenjem i odobravanjem po pitanju zvuka, koji jeste bio znatno drugačiji u odnosu na Spirit. Ipak, opšti je utisak da su izdavačke kuće zatajile i verovatno se previše oslanjale na to da će njeno ime prodavati izdanja. Oslanjajući se na Lionin optimizam radujemo se 2011. i očekujemo da će se sve što je zabrljano u prethodnoj ispraviti u ovoj godini.

No comments:

Post a Comment