10 December 2010

Predstavljamo Vam: Labyrinth Tour DVD

"Labyrinth Tour: Live From The O2" je pun naziv prvog DVD izdanja, rezultata dvomesečne turneje po Velikoj Britaniji, gde je više desetina hiljada fanova na dvadeset koncerata uživalo u devedesetominutnom performansu.

Ceo šou baziran je na filmu "Lavirint" i zbog toga je turneja ponela isto ime. Preko četrdeset ljudi bilo je angažovano u kreativnom procesu, a koreograf Trevis Pejn i kreativni direktor Vilijam Bejker su najzaslužniji za sam izgled i koncept koncerta. Tematski, podeljen je u pet celina.


Koncert otvara narator, koji u metaforama govori o izboru. Pred protagonistkinjom su izbori, ali ukoliko jedan izabere, nema vraćanja. Na video bimu vidimo kako ulazi na jedna vrata, a potom izlazi na stejdž i počinje "Brave". Nakon što nam otkrije da je "uplašena da se prepusti", prelazi u snažniji sentiment i, iako nesigurnu, odvažniju "Don't Let Me Down". Nakon teatralnijeg ulaza, slede dve pesme u kojoj je poenta komunikacija sa publikom. To počinje novim "rocky" aranžmanom pesme "Better In Time", a nakon toga Liona najavljuje "Whatever It Takes", posvećujući je publici i zahvaljujući im se na podršci. U novo ruho zaodenuta je i fan-favorite "Take A Bow", koju teško prepoznajemo po gitarskom uvodu, ali nakon prvih klavijaturnih nota, sve sumnje su otklonjene. Novi aranžman od sredine ubrzava pesmu, a igrači i Liona pesmi daju i odličnu ritmičku podlogu. Maršom i igrom sa zvukom završava se prvi deo, a Liona liftom "propada" u stejdž.


Još jedan klip na video bimu uvodi nas u drugi deo. Radi se o obradi T. Rex-a "Ride A White Swan". Plava svetla i laseri uvode nas u deo koji bismo slobodno mogli nazvati "Avatar deo", ako ništa bar po boji. Liona se ponovo pojavljuje uz početni takt "I See You", glavne numere filma "Avatar". "I See You" posle druge strofe i refrena prelazi u "Can't Breathe", a sve oči i dalje su uprte u Lionu, koja u interpretaciji ove pesme pokazuje kvalitet glasa igrajući se sa tonovima.
Novim aranžmanom počinje i "Forgive Me", sporim harmoničnim saglasjem Lione i pratećih vokalistkinja, ali odmah nakon prvih stihova pesma se vraća u običajeno brz ritam i kreće žurka. Igrači, publika i Liona su na jednoj misiji – zabaviti se što bolje. Dok publika frenetičnim aplauzom pozdravlja izvođenje ove pesme, Liona ne može da sakrije presrećan izraz na licu i sa posebnim sentimentom najavljuje pesmu "Happy".


Treći deo počinje uvodom sa igračima na sceni, koji izvode preobražaj zalutale devojke u šumi. Nakon toga kreće "Could It Be Magic", sa Lionom koja veći deo peva nekoliko metara iznad bine, na krošnjama drveta. Sledi "I Got You" i vizuelni performans sa Lionom koja je tokom većeg dela pesme na konopcima iznad bine (kada budete odgledali, biće Vam jasno). Kao i u svakom delu, i sada se nakon performansa prebacujemo na malo prisniju atmosferu, gde nam Liona predstavlja članove benda i prateće vokalistkinje. Svi se skupljaju oko Lione i imamo camp fire moment uz "Cry Me A River". Bend odlazi, a sama sa umetničkim direktorom-klavijaturistom, Liona izvodi "The First Time Ever I Saw Your Face". Deo se završava interpretacijom pesme "Homeless", koja Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.


Najinteresantniji video uvod je "They Don't Care About Us", obrada Majkl Džeksona. Time je Liona želela da oda počast preminulom kralju popa, ali bez pompe, suza i patetike. Dok igrači igraju na sceni, u pozadini na video bimu vidimo crnokosu Lionu kako mačevima brani "njih". Pomen Džeksonu završava se vojničkim pozdravom igrača, ali i Lione, koju ponovo na stejdž diže lift. Tu počinje "Outta My Head", a Liona pokazuje i svoje igračko umeće. Iako ste možda bili skeptični, obrada "Sweet Dreams" se savršeno uklopila u celu priču, a vokalno-instrumentalno izvođenje pesme je na odličnom nivou. Sledi još jedno zahvaljivanje publici i molba da osvetle arenu upaljačima i telefonima i najava pesme "Run", koju publika pozdravlja gromoglasnim aplauzom. Još jedan pozdrav za igrače i bend i veliko hvala publici i kraj.


Ne, čekajte. Pa, nešto nedostaje zar ne? To je očigledno mislila i publika koja je ostala u areni. Naravno, bis i "Bleeding Love", čiji uvodni taktovi iz publike izvlače gromoglasan aplauz. Nije se štedela Liona, ali ni publika. Konfete i kraj "Bleeding Love" značili su zaista kraj. Kraj jednog sjajnog koncerta i odličnog šoua.

No comments:

Post a Comment